Hygiena pitné vody

Hygiene of drinking water

Pitná voda nesmí obsahovat žádné patogenní a podmíněně patogenní bakterie a organismy. V případě jejich výskytu jsou indikací prosakování odpadní vody do vodovodního potrubí, vadného napojení vodovodního systému a nedostatečného technického zabezpečení studní. Přítomnost těchto bakterií ve vodách představuje z hygienického hlediska aktuální nebezpečí pro vznik onemocnění. Vedle patogenních bakterií se vyšetřuje ve vodách i výskyt virů. Podle původce onemocnění se rozlišuje charakter nákazy. V případě virů, jako původců onemocnění, se hovoří o virózách, u bakterií o bakteriózách, u prvoků o protozoálních chorobách (speciálně u měňavek o amébiázách), u červů o helmintózách a např. u hub o mykózách (speciální případ dermatomykóz, houby napadající pokožku). Způsob vyšetřování vzorků je založen na mikrobiologickém rozboru vody (kultivační metody) a hydrobiologickém rozboru vody.

  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf      III graf

Citujte jako:  ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, J. Hygiena pitné vody. From Encyklopedie hydrobiologie : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-006/ebook.html?p=H012>