Hypersaprobita

Hypersaprobity, hypersaprobic

Hypersaprobita (h) je charakterizována bakteriovým a mykofytovým stupněm rozkladných procesů (Mycophyta, tj. houby). Bakterie se vyskytují v počtech psychrofilních 5·107 v 1 ml a 107 v 1 ml koliformních zárodků. BSK5 kolísá od 500 do 2 000 mg·l-1, sulfan se vyskytuje v menších koncentracích, poměry jsou přísně anaerobní. Organismy vyskytující se v tomto stupni jsou pravými saprobionty. Příkladem hypersaprobních poměrů jsou akumulační rybníky s odpadními vodami z cukrovarů či vyhnívání kalů na čistírnách, u kterých je důležité pH prostředí. V alkalickém prostředí rozkládají metanogenní bakterie polysacharidy a uvolňuje se metan, v kyselém prostředí reagují jiné organismy a uvolňuje se vodík.

  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf      III graf

Citujte jako:  ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, J. Hypersaprobita. From Encyklopedie hydrobiologie : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-006/ebook.html?p=H014>